Dziś nietypowo - będzie przepis na świąteczne babeczki :) Może będziecie miały czas i wypróbujecie przepis na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia!
Przepis na bazę pochodzi ze strony www.mojewypieki.com , jest lekko zmodyfikowany, bo bez chilli i barwników w kremie.
Składniki na około 8 babeczek:
- 100 g masła
- 80 g gorzkiej czekolady 70%
- 2 jajka
- 130 g jasnego brązowego cukru np. muscovado
- 75 g mąki pszennej
- 25 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę.
Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać rózgą kuchenną do
otrzymania gładkiego sosu. Przestudzić.
Do osobnego naczynia przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia; odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka i brązowy cukier. Ubijać, końcówką do
ubijania białek, aż powstanie jasna pianka o objętości trzykrotnie
większej niż wyjściowa (zajmie to kilka minut na wysokiej prędkości
miksera). Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać przestudzoną czekoladę,
cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki,
mleko i wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wykładać do nich ciasto, mniej
więcej do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 160ºC, bez
termoobiegu, przez 20 - 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta.
Wyjąć, wystudzić.
Na razie babeczki nie wyglądają za ciekawie, no nie?
Teraz czas na dekoracje, musicie zrobić krem ze składników poniżej, a także mieć:
- duże precelki
- oczy - białe groszki (np. białe cukierki korsarze)
- roztopioną kostkę gorzkiej czekolady
- wiśnie kandyzowane na noski
Składniki na krem z serka kremowego:
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 200 g serka kremowego typu philadelphia
Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu
(mikserem przez kilka minut). Następnie dodać serek kremowy, nie
zaprzestając ucierania. Schłodzić przez 30 - 45 minut.
Kiedy mamy już krem, przygotujcie sobie pozostałe składniki do dekoracji (+wiśnie, o których zapomniałam do zdjęcia :)
Krem należy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki. Udekorować babeczki. Przekroić precelki na pół i powtykać w krem jak rogi renifera, dodać nos z kandyzowanej wiśni, oczy z cukierków i namalować źrenice roztopioną czekoladą (można np. końcówką patyczka grillowego lub wykałaczką). Pomysł na dekorację również z portalu mojewypieki.
A oto efekt naszej pracy :)
Prawda, że słodkie? Specjalnie dla Was wypróbowałam przepis w domu i jest on naprawdę prosty! Najtrudniejsze było przekrojenie na idealne połówki precelków :) Acha, babeczki można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Pozdrawiam świątecznie!
Wow ! Super ;) !
OdpowiedzUsuńFajnie , że dodajesz adminko takie ciekawe rzeczy. c;
Zazwyczaj były tylko opisy szkicowników i konkursy... ;)
Będzie więcej takich postów ? (Chociaż ... wiem , to blog tm.)
P.S. Na pewno spróbuję zrobić :D !!!
Śliczne, namówię mamę na zrobienie takich :)
OdpowiedzUsuńMNIAM! Babeczki wyglądają mega uroczo. Już kiedyś widziałam je w pewnych inspiracjach, ale nigdy nie próbowałam ich robić sama. Może w końcu się skuszę!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! ^^
http://personalna-galaktyka-absurdu.blogspot.com/
Kiedy wyniki konkursu?
OdpowiedzUsuńDziś lub jutro, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWiem że to W OGÓLE INNY temat ale nie umiałam się zkontaktować :).Więc tak chodzi mi o konkurs ,,Sylwestrowy strój dla Tality'' z najnowszej gazety Top Model czy ewentualnie można by nie kolorować skóry Tality na Brązowo tylko na normalną ? przepraszam że tak pytam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, można :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam renifery, ale wyszły misie :D Bardzo mi się spodobały wasze babeczki, lecz niestety nie mogłam znaleźć rękawa do kremów. Więc poszukałam na internecie innych reniferków. I znalazłam, niestety nie mam talentu i jak już napisałam wyszły miśki. Robiłam je wczoraj na dzisiejszą wigilię klasową. Zamieszczam zdjęcie moich babeczek :) Podobają się?
OdpowiedzUsuń